1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) η τρίτη ηλικία τοποθετείται για τις περισσότερες δυτικές χώρες μετά την ηλικία των 65 ετών.

Τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19, οι ηλικιωμένοι έχουν επιβαρυνθεί τόσο στις κοινωνικές τους συναναστροφές, όπως επίσης το αίσθημα της μοναξιάς ή κοινωνικής απομόνωσης έχει ενταθεί σημαντικά. Η παρεχόμενη φροντίδα που λαμβάνουν έχει πληγεί και όλα αυτά συντελούν στην επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στην ισότιμη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλες τις ηλικίες «Digital Equity for All Ages». Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων και η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση τους και στην καταπολέμηση του αισθήματος μοναξιάς που βιώνουν, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της πανδημίας που διανύουμε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Petits Frères des Pauvres», καλεί τον κόσμο να γνωρίσει το Πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία και να έρθει πιο κοντά σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη μοναξιά. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που λειτουργεί υποστηρικτικά για την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 2106101300. Άτομα άνω των 65 ετών που βιώνουν μοναξιά/ κοινωνική απομόνωση, καθώς και φροντιστές, συγγενείς ή φίλοι αυτών των ατόμων μπορούν να καλούν στη γραμμή προκειμένου να λάβουν ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στις περιπτώσεις που απαιτείται ενημερώνονται αναφορικά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Όλες οι κλήσεις είναι ανώνυμες και η χρέωση είναι αστική.

Στοιχεία Επικοινωνίας: www.filiasekatheilikia.gr ή στο 2106101300 – Γραμμή για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία.