Αναβλητικότητα και τρόποι αντιμετώπισης

Photo Via workingonyournow.com

Όλοι μας λίγο πολύ στη ζωή μας έχουμε αναβάλλει ή καθυστερήσει μια εργασία ή ένα project που έχουμε να παραδώσουμε στη εργασία μας/σχολή. Πόσες φορές έχουμε πει «θα το κάνω αύριο» και αυτό «το αύριο” παρατείνεται και παρατείνεται..Γιατί γινόμαστε όμως αναβλητικοί με πράγματα, τα οποία έχουμε να ολοκληρώσουμε;

Οι αιτίες είναι διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο. Οι περισσότερες έρευνες συντείνουν στο ότι η αναβλητικότητα συνδέεται με το στρες. Αντί να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε, το αναβάλουμε μέχρι νεωτέρας και προτιμούμε να ασχοληθούμε με κάποια δραστηριότητα που θα μας ανακουφίσει από το άγχος αυτό. Παρακάτω θα επισημάνουμε τις πιο συνήθεις αιτίες:

  1. Ο φόβος ότι μπορεί να αποτύχουμε, είναι κάτι που πολλές φορές μας δυσκολεύει να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για πράγματα τα οποία έχουμε αναλάβει να κάνουμε.
  2. Ελλιπείς δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου και οργάνωσης, μπορεί να συνδέονται με δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο να διαχειριστούμε τον χρόνο που έχουμε. Έτσι, πολλές φορές χαονόμαστε και δε ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε.
  3. Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων είναι κάτι που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τους στόχους που έχουμε βάλει.
  4. Η παγίδα της τελειομανίας, ότι όλα πρέπει να γίνουν σωστά και στην εντέλεια. Από το φόβο μας, μην τυχόν πάει κάτι στραβά, αναβάλλουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε καθώς το άγχος μας κατακλύζει με την υποψία και μόνο ότι κάτι μπορεί να μην είναι τέλειο.
  5. Η παρουσία κάποια διαταραχής όπως πχ η κατάθλιψη, σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ένα αίσθημα κόπωσης και μία αίσθηση ότι διαρκώς είμαστε κουρασμένοι.

    – Τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα;

  • Κάνε μια λίστα με όλα όσα έχεις να κάνεις (εργασίες – υποχρεώσεις).
  • Ιεράρχησε τις εργασίες/υποχρεώσεις ανάλογα με το ποιες είναι πιο σημαντικές και άμεσες να γίνουν.
  • Θέσε στον εαυτό σου ρεαλιστικούς και μικρούς στόχους.
  • Σπάσε τον κάθε στόχο σε μικρότερους στόχους, ώστε να είναι πιο εύκολα επιτεύξιμοι.
  • Υπολόγισε τον χρόνο που θα χρειαστείς για την ολοκλήρωση του κάθε «μικρού στόχου».
  • Περιόρισε τη χρήση των social media (facebook, instagram κλπ) ή αντικειμένων όπως πχ το κινητό που δυσκολεύουν τη συγκέντρωσή σου.
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου για κάθε προσπάθειά που κάνεις.
  • Φρόντισε μέσα στην εβδομάδα σου να έχεις στο πρόγραμμα σου δραστηριότητες που σου αρέσουν και απολαμβάνεις.

– Η Γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορεί να με βοηθήσει να διαχειριστώ την αναβλητικότητα μου;

Μέσω της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας μπορώ από κοινού με τον θεραπευτή/τρια μου να αναγνωρίσω ποιες είναι οι δυσκολίες μου, ποια είναι τα αίτια της δικής μου αναβλητικότητας καθώς και πως μπορώ να την αντιμετωπίσω, ώστε να γίνω πιο παραγωγικός/η και λειτουργικός στη καθημερινότητά μου.