Γονείς και Εξετάσεις

Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν σε λίγες μέρες και το άγχος τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους βρίσκεται πολλές φορές στο κόκκινο. Για αρκετούς μαθητές αλλά και γονείς, η περίοδος αυτή είναι έντονα φορτισμένη με άγχος, ένα άγχος όχι τόσο δημιουργικό και παραγωγικό αλλά δυσλειτουργικό. Το άγχος αυτό κινητοποιείται από αρνητικές αυτόματες σκέψεις, όπως «δε θα τα καταφέρω», «αν αποτύχω στις εξετάσεις, αυτό θα σημαίνει ότι είμαι και ο/η ίδιος/α μια αποτυχία», «τί θα πουν οι φίλοι, συγγενείς και γνωστοί αν δε τα καταφέρω».

Για να αλλάξει το παιδί τρόπο σκέψης όσον αφορά τις εξετάσεις και να διαχειριστεί το άγχος του, χρειάζεται να αλλάξει και ο τρόπος σκέψης των ίδιων τον γονιών. Οι πανελλήνιες-ενδοσχολικές εξετάσεις δεν καθορίζουν ούτε την αξία και τις ικανότητες του παιδιού σας, αλλά ούτε είναι δείκτης για το πως θα πορευτεί στη μετέπειτα ζωή του. Ας θυμηθούμε εκείνον το μαθητή, οποίος δεν πέρασε σε κάποια σχολή μέσω των πανελληνίων εξετάσεων αλλά σήμερα είναι ένας ευτυχισμένος μάγειρας που δουλεύει με πάθος.

Οπότε..Γονείς:

  1. Επιβραβεύετε την προσπάθεια του παιδιού και όχι τον βαθμό.
  2. Αν το παιδί δεν φέρει τον βαθμό που εσείς περιμένετε, αποφύγετε εκφράσεις, που θα το κάνουν να αισθανθεί άσχημα.
  3. Μη γίνεστε επικριτικοί. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας είναι ήδη σε μια περίοδο έντονου άγχους.
  4. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε απειλές, όπως πχ «αν δεν γράψεις καλά στις εξετάσεις, δε θα πας διακοπές», καθώς μόνο πρόσθετο άγχος μπορείτε να προκαλέσετε στο παιδί σας.
  5. Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλους μαθητές.
  6. Προσπαθείτε να κάνετε την περίοδο αυτή που διανύει το παιδί σας όσο πιο ομαλή γίνεται. Για παράδειγμα, αποφύγετε τις εντάσεις-τσακωμούς, μη κάνετε θορύβους όταν το παιδί διαβάζει.
  7. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει διαλείμματα από το διάβασμα και να κάνει μια δραστηριότητα που το ευχαριστεί (επίσκεψη σε έναν φίλο, βόλτα, ενασχόληση με το κατοικίδιο κλπ).
  8. Φροντίστε να έχει μια ισορροπημένη διατροφή τις μέρες αυτές.

Θυμηθείτε Γονείς!! Είστε πολύ σημαντικοί για τα παιδιά σας. Η υποστήριξή σας προς το παιδί είναι το Α και το Ω. Προσπαθήστε να «μπείτε στα παπούτσια των παιδιών σας», τι θα θέλατε να ακούτε εσείς από τους δικούς σας γονείς όταν δίνατε εξετάσεις;

Καλή Προσπάθεια σε όλους τους μαθητές, γιατί η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει και όχι ο βαθμός.!