Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που τυπικά είναι αφιερωμένη στους ερωτευμένους. Κόκκινες κάρτες, σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, κόκκινες καρδιές..Τί συμβαίνει όμως πίσω από το συναίσθημα του έρωτα; Με τί ερωτευόμαστε τελικά; Με τον εγκέφαλο ή την καρδιά;
Ο μεγάλος νικητής είναι ο εγκέφαλος. Νευροδιαβιβαστές και ορμόνες όπως η φαινυλαιθυλαμίνη, η αδρεναλίνη, οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη, η βαζοπρεσίνη και η ντοπαμίνη που εκκρίνονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου όπως πχ στον υποθάλαμο είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και εδραίωση των δεσμών αγάπης-έρωτα.
- Σεροτονίνη: Μια από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες. Συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας που νιώθουμε.
- Ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγκαλιάς) και βαζοπρεσίνη: Συνδέονται με το συναίσθημα οικειότητας και τρυφερότητας και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν.
- Ντοπαμίνη: Διεγείρει «την επιθυμία και την ανταμοιβή», ενεργοποιώντας μια έντονη ευχαρίστηση. Η επίδραση της στον εγκέφαλο είναι ίδια όπως αυτή της λήψης κοκαΐνης.
- Αδρεναλίνη: Στην αρχή που ερωτευόμαστε τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης στο αίμα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε, να έχουμε ταχυκαρδία και να ξηραίνεται το στόμα μας.
- Ενδορφίνες: Πρόκειται για μικρές ομάδες πρωτεϊνών, που παράγονται στην υπόφυση και αποτελούν τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου. Προκαλούν μια αίσθηση καλής διάθεσης και ευεξίας.
Αυτό το “μείγμα” χημικών ουσιών που εκκρίνεται στον εγκέφαλο είναι παρόμοιο με τη δράση των αμφεταμινών, ως αποτέλεσμα του οποίου νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια διαρκή ευφορία. Ως αποτέλεσμα λοιπόν των παραπάνω νιώθουμε στο σώμα μας πεταλούδες στο στομάχι, την καρδιά μας να «φτερουγίζει» και το στόμα μας να ξηραίνεται.
«Serotonin, dopamine, oxytocin, adrenaline are all I use!»