Αγκαλιά-Ζω

Η 21η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Για πρώτη φορά γιορτάστηκε στις ΗΠΑ στην πόλη Clio στο Michgan, το 1986 και η ιδέα προήλθε από τον Kevin Zaborney. Διάλεξε τη μέρα αυτή καθώς πέφτει στο διάστημα μεταξύ των διακοπών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όπου παρατήρησε ότι η διάθεση των περισσότερων ανθρώπων ήταν πεσμένη.

– Ποιά είναι τα οφέλη της αγκαλιάς;;

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αγκαλιές συνδέονται με την καλύτερη προσαρμογή των 2 συντρόφων μέσα στη σχέση, τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως επίσης προάγουν την ατομική ευεξία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα των Murphy et al. (2018), η αγκαλιά βρέθηκε ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του στρες, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως είναι οι διαπροσωπικές συγκρούσεις. 

Επιπλέον, στην έρευνα των Light et al., (2005), βρέθηκε ότι οι αγκαλιές αυξάνουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης ή ωκυτοκίνης στην περιοχή του υποθαλάμου. Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης », η οποία εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Η ορμόνη αυτή συνδέεται με την δημιουργία και εδραίωση των δεσμών αγάπης μεταξύ μητέρας – παιδιού και κατά ανάλογο τρόπο μεταξύ των ερωτευμένων. Ακόμα, βρέθηκε ότι οι αγκαλιές συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία και στη γενικότερη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό και αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η αγκαλιά, σύμφωνα με την μελέτη των Cohen et al., (2015), μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ίωσης. Οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες ρινικές σταγόνες, οι οποίες περιείχαν τον κοινό ιό του κρυολογήματος. 78% των συμμετεχόντων (n = 315) μολύνθηκαν από τον ιό και 31,4% (n=127) πληρούσαν κριτήρια για κλινική ασθένεια. Το πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι συμμετέχοντες που είχαν αγκαλιαστεί περισσότερες φορές είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης και γενικότερα είχαν λιγότερα συμπτώματα πχ βουλωμένη μύτη.

Αυτή η μέρα ας είναι λοιπόν η αφορμή να αγκαλιάσουμε τον/την σύντροφό μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας, τα κατοικίδια μας!

Βιβλιογραφία:

  1. Cohen S, Janicki-Deverts D, Turner RB, Doyle WJ. (2015). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness. Psychol Sci, 26, 135-147.
  2. Light KC, Grewen KM, Amico JA. (2005). More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biol Psychol, 69, 5-21.
  3. Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S. (2018). Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS One, 13, e0203522.