Επιλεκτική Προσοχή

Η προσοχή είναι µία κεντρική λειτουργία του γνωστικού μας συστήματος, η οποία εµπλέκεται στην επιλογή των στοιχείων του περιβάλλοντος που επιθυμούμε να επεξεργαστούμε και παράλληλα στην αγνόηση στοιχείων που δεν επιθυμούμε να επεξεργαστούμε.

– Τι είναι όμως η επιλεκτική προσοχή;

Via @theawkwardyeti

Φανταστείτε την προσοχή μας σαν έναν φακό στο σκοτάδι, με τον οποίο μπορούμε σκόπιμα να επιλέξουμε που θα στρέψουμε το φως. Αυτή είναι μια ασυνείδητη διαδικασία, κατά την οποία επιλέγουμε αυτόματα που θα εστιάσουμε την προσοχή μας. Η επιλεκτική προσοχή είναι μια λειτουργία, κατά την οποία εστιάζουμε σε συγκεκριμένες πληροφορίες απ΄ όλες τις πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες.

– Πως μπορεί να με επηρεάσει η επιλεκτική προσοχή;

Οι πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, τους άλλους μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή μας. Από όλες τις παραμέτρους μιας κατάστασης επιλέγουμε μία,συνήθως με αρνητικό περιεχόμενο και η προσοχή μας εστιάζεται εκεί, αγνοώντας άλλες συνήθως πιο ρεαλιστικές. Για παράδειγμα έχω την πεποίθηση ότι «ο κόσμος είναι επικίνδυνος». Έτσι, εστιάζω την προσοχή μου επιλεκτικά σε οποιοδήποτε ερέθισμα φαίνεται ή μοιάζει επικίνδυνο – απειλητικό («παρατηρώ ανθρώπους που με φοβίζουν και που μοιάζουν επικίνδυνοι») και αποτυγχάνω να εστιάσω σε ερεθίσματα, τα οποία θα διέψευδαν την βασική μου πεποίθηση «ο κόσμος είναι επικίνδυνος». Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος ενισχύει όλο και πιο πολύ τη βασική μου πεποίθηση.

– Μπορεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει;
Μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, μαθαίνω να αναγνωρίζω τις αυτόματες σκέψεις μου και τις παράλογες πεποιθήσεις μου, να τις αντικαθιστώ με πιο λειτουργικές σκέψεις και έτσι να γίνω πιο λειτουργικός στην καθημερινότητά μου και να έχω μια υγιή αλληλεπίδραση με τον περίγυρό μου.