Ο μηχανισμός δράσης του Άγχους

Το άγχος είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει στη ζωή μας. Είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να αντιδράσει σε κάτι που το θεωρεί απειλητικό. Είναι μια αντίδραση του οργανισμού μας που ξεκινάει πάρα πολλά χρόνια πίσω στους πρωτόγονους ανθρώπους, οι οποίοι έπρεπε να προστατευθούν από ποικίλους κινδύνους και να επιβιώσουν στη φύση.

Ωστόσο, αν και το άγχος αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό δράσης, πολλές φορές πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες ή απειλητικές, δυσκολεύοντας πολύ την καθημερινότητά τους αλλά και την αλληλεπίδραση τους με τους άλλους ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν το άγχος από εκεί που ήταν ένας βοηθητικός μηχανισμός δράσης, αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά μας και μας δημιουργεί πλήθος προβλημάτων.

Κάποιες από τις πρώτες συνήθεις ενδείξεις του άγχους στο σώμα μας μπορεί να είναι: ταχυπαλμία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία, τρέμουλο, ζαλάδα, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης, ανορεξία, αϋπνία, δυσκοιλιότητα.

Μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει τις αυτόματες σκέψεις του και τις παράλογες πεποιθήσεις του και να τις αντικαθιστά με πιο λειτουργικές σκέψεις.